Sašo Sedlaček
Supertrash

Pregledna razstava

Galerija Jakopič
Slovenska 9, Ljubljana, Slovenia
27. marec – 13. maj 2012

Odprtje razstave:
torek, 27. marec 2011 ob 19. uri

Predstavitev razstavnega kataloga:
torek, 27. marec 2011 ob 18. uri
Pogovor s Sašem Sedlačkom, dr. Luko Omladičem in dr. Petjo Grafenauer
 
 

V ljubljansko Galerijo Jakopič prihaja pregledna samostojna razstava Saša Sedlačka z naslovom Supertrash (Supersmet). V okviru razstave, ki je bila ob koncu preteklega leta premierno prikazana v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, so prvič združeni najznačilnejši Sedlačkovi projekti, ki so nastali v zadnjih 10 letih. Ob razstavi je izšel tudi pregleden katalog z besedili dr. Petje Grafenauer in dr. Luke Omladiča, v oblikovanju Studiobotas.

Foto: Matevž Paternoster/MGML

»Ali imajo tudi dlake, umazanija, iztrebki, vse te 'nečastne in ničvredne' stvari svojo idejo? Kaj storiti z vsemi temi ne-lepimi in odpadnimi stvarmi – smetmi? Kako bi jih le mogli obravnavati enako? To je Sokratovo brezno, pravzaprav jama s smetmi, od katere odvrača pogled in bi jo najraje pustil pri miru tam, kjer je. A ne gre, ga opomni Parmenid. Modrost se v nekem smislu prične prav pri teh preostankih, Sokrat bo filozofsko dozorel, ko bo zmogel misliti smeti.« (Luka Omladič)

Na razstavi Supertrash predstavljeni projekti Piknik na deponiji, Žicar, Urban, Vesoljske smeti, The Ex, No Lego, Just Do It, AcDcWc, Veliki izklop in drugi, kažejo, da Sašo Sedlaček zmore misliti smeti. Še več, te so ključna tema njegovega opusa, pa naj razmišlja o reciklaži fekalij ali analognih televizijskih valovih:

»Zelo jasno je, kaj zanima umetniška dela Saša Sedlačka. Reciklaža. Uporaba zavrženega. Izboljšanje sveta in opozorilo, da na Zahodu živeči nismo edini, ki tlačimo ta planet. Njegovi projekti nihajo med lokalno in globalno problematiko odpadkov. Umetnika zanimajo aktualne teme, ki sodijo v kategorijo tisočletnega prizadevanja za izboljšanje življenja človeka. Te problematike se na srečo ne lotevajo naivno, pobožnjakarsko ali moralizatorsko, temveč s humorjem in ponudbo. Njegove domislice so duhovite, kreativne in predvsem uporabne. Kako da v Ribnici še ne proizvajajo Urbana-avtomata za suho robo? Čisto nič čudno ne bo, če bomo čez nekaj let pohajkovali po BTC – takrat bo morda Ljubljana le še njegov okraj – in se globoko zamislili nad ceno stranišča s samopridelovalno razsvetljavo, kot nam je to Sedlaček pokazal v svojih AcDcWc straniščih.« (Petja Grafenauer)


O AVTORJU

Sašo Sedlaček je brez dvoma eno izmed osrednjih imen sodobne umetnosti na Slovenskem. Za svoje delo je prejel več nagrad (OHO, Vida 11, Spaport, Zogo Toy, itd.), udeležil se je treh umetniških rezidenc (v Nemčiji, na Japonskem in v ZDA), razstavljal je po Sloveniji, na Japonskem, Tajvanu, v ZDA, Avstriji, Franciji, Belgiji, Italiji, Srbiji, Rusiji, Estoniji, itd. - tudi v tako uveljavljenih razstaviščih, kot sta dunajska Secession in Lentos Museum v Linzu - ter sodeloval na velikih mednarodnih bienalih (Tajpej, Tajvan, 2008 in Ogaki, Japonska, 2006) in festivalih.
V Sloveniji je pravkar predstavil projekt Veliki izklop v Projektnem prostoru Aksioma. AKSIOMA Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana Nedavno je problematiziral razprodajo frekvenčnega prostora (Manifest, 2008 in Infokalipsa zdaj!, 2007) in bil še posebej prepoznaven s svojimi posegi v potrošniške Meke. Z zidaki, izdelanimi iz reklamnih tiskovin, je zapiral vhode ljubljanskih veleblagovnic (Just do it!, 2003), z njimi zgradil prisluškovalno-bivalni paviljon v BTC Cityju (Zanka, 2004); leta 2006 je po Cityparku in po ulicah Tokia ter Tajpeja sprehodil Žicarja – robota za socialno ogrožene, in ga leto kasneje dal na izposojo ljubljanskim brezdomcem, ipd.


[More]Avtor: Sašo Sedlaček

Kurator za Koroško galerijo likovnih umetnosti: Jernej Kožar
Kuratorka za galerijo Jakopič: Marija Skočir

Produkcija razstave: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Koprodukcija: Koroška galerija likovnih umetnosti, Muzej in galerije mesta Ljubljane

Executive producer: Marcela Okretič

Producent projektov Vesoljske smeti (2007), Just do it! (2003), Zanka (2004) in Žicar 1.0 (2006): Zavod K6/4 - Galerija Kapelica
Producent projekta Žicar 1.1 (2008): Taipei Fine Art Museum, Tajvan
Producent projektov Žicar 2.0 in Vesoljske smeti (2006): IAMAS-Institute for Advanced Media Art and Science, Ogaki, Japonska
Producent projekta Urban – avtomat za suho robo (2007): Miklova Hiša, Ribnica
Producent projekta The ex (2010): Moderna galerija
Producent projekta Grelnik globus (2010): MGLC Ljubljana
Producent projektov Infokalipsa zdaj!(2007), Manifest (2008), AcDcWc (2010) in Veliki izklop (2011): Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Za izposojo del se zahvaljujemo:
Hilger Contemporary, Dunaj, Avstrija; Miklova hiša, Ribnica; KD Group, Ljubljana; KGLU, Slovenj Gradec.

Posebna zahvala Pavlu Sedlačku za tehnično pomoč pri večini projektov.

Razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Slovenj Gradec.

Medijski sponzor: Mladina
Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
 
 
PREJŠNJA RAZSTAVA
 
Razstava je bila premierno predstavljena v:

Koroška galerija likovnih umetnosti
Glavni trg 24, Slovenj Gradec, Slovenija

11. november - 10. december 2011

Slideshow on Flickr
 
KATALOG
 


Sašo Sedlaček
Supertrash


Published by: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana and Koroška Gallery of Fine Arts

Represented by: Janez Janša and Marko Košan

Edited by: Petja Grafenauer

Texts: Luka Omladič, Petja Grafenauer

Translations: Polona Petek
Proofreading: Eric Dean Scott, Nataša Simončič

Reproductions by: cf. captions
Courtesy: Aksioma and Koroška Gallery of Fine Arts

Graphic design: studiobotas
Printed by: Stane Peklaj, s. p.

Print run: 600 copies
Printed in the EU.
Ljubljana, November 2011

© Contributors, Koroška Gallery of Fine Arts, Aksioma


POVEZANI PROJEKTI

INFOKALIPSA ZDAJ!

MANIFEST

AcDcWc

VELIKI IZKLOP