VSTOP
 
 
FOKUS

MANIFEST
Javna akcija v parlamentu

26. januar 2009 ob 13. uri
v preddverju velike dvorane Državnega Zbora
Ljubljana
 


INFOKALIPSA ZDAJ!
Iniciativa za ustanovitev medijske avtonomne cone

 
Photo: Miha Fras

Infokalipsa zdaj! je pobuda za ustanovitev avtonomne medijske cone na 700 MHz spektru, na katerem sedaj oddajajo analogne televizijske postaje. Z uvedbo digitalnega signala, do leta 2012, bo velik del spektra, tako kot današnja analogna tehnologija, postal odpad, ki si ga bo prilastil kapital.

Dejstvo, da bo velik del frekvenčnega prostora postal neizkoriščen in da je analogna tehnologija, potrebna za oddajanje in sprejemanje, izredno dostopna in poceni, kar kliče po tem, da del frekvenc zavzame civilna sfera, kateri so javne dobrine, kot so voda, zdravstvene usluge, frekvenčni spekter itd., navsezadnje tudi namenjene.

Večja dostopnost do 700 MHz spektra - izredno uporabnega nizkofrekvenčnega pasu - bi poleg ponudbe nekomercialnih televizijskih vsebin in neodvisne produkcije spodbudila razvoj inovacij na področju brezžičnega interneta, izboljšala lokalno komunikacijsko omrežje, pripomogla k razvoju malega podjetništva in ne nazadnje zagotovila, da gospodinjstva, posamezniki in skupine z nizkimi dohodki ne zaostanejo za razvojem, medtem ko tehnologija napreduje.

V galeriji Kapelica je 20. novembra 2007 začel delovati gverilski studio, v katerem je stekla prva oddaja. V njej je dr. Sandra Bašič Hrvatin spregovorila o plateh digitalizacije televizijskih kanalov, o katerih državni uradi najraje molčijo. Predstavili smo »doma narejeni« mobilni televizijski oddajnik in navodila, kako ga sestaviti.
Na otvoritvi razstave smo premierno prikazali video Rekviem za umirajoči medij.

Avtor in izvedba: Sašo Sedlaček
Koncept: Sašo Sedlaček in Janez Janša
Svetovalka: Sandra Bašič Hrvatin
Izvršna producentka: Marcela Okretič

  Produkcija in organizacija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Soprodukcija: Galerija Kapelica - Zavod K6/4
Posebne zahvale: Moderna galerija, Marko Sedlaček, Igor Štromajer
Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
 


NAREDI-SAM ODDAJNIK
Prenesi navodila za sestavo mobilnega TV oddajnika
 
VIDEO