Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
predstavlja:

Neven Korda
ODMEVI
 
intermedijski dramski performans & gibalni televizijski šov

Foto: Miha Fras

Minile so velike zgodbe. Minile so minule velike zgodbe. Svet je razpršen na množico okruškov. Minile so množice okruškov. Prihaja strah. Prihajata diktatura in nesvoboda. Prihaja strašna resnica suženjstva. Mali okrutni karakterji se postavljajo na čelo armad zlobe. V tej grozi samo ti in jaz … Kdo si ti? Ne zapuščaj me v tej mrzloti, v tej hriboviti deželi.

Mož in žena. Oče in nekdo. Vodje brez privržencev. Slovenska mati in njena hči. Saj ni pomembno. Nepomembno je. Koga briga. Takšna malenkost. Detajlček. Čisto majhen, nepomemben pripetljaj. Majhno, majhno, majhno. Saj smo že čisto daleč. Daleč, daleč, pa, pa …


ODMEVI
novi dramski performans Nevena Korde po motivih 20. stoletja

Dramski performans Odmevi je zgodba »okruškov« človeške civilizacije, krutosti in nasilja 20. stoletja in izkoreninjenja, iztrganja zgodovinskega spomina, ki napeljuje na sprotno zabrisovanje človeških zgodb, resničnih informacij in posamičnih idejnih grupacij. V tem kontekstu Odmevi razpirajo odkrušeni svet, v katerem disciplina poenotenja spomina postaja realnost, kategorija nomadstva nujnost in popolna deteritorializacija edina prostost. Avtor Odmevov Neven Korda vzporedno ob bok »civilizacijskim okruškom« vzpostavlja svoj lastni proces »odmevanja«; preko krušenja, izkoreninjanja in ponovnega stvarjenja svojega lastnega vizualnega, tekstualnega, gibalnega zvočnega in vizualnega (obdelanega in neobdelanega) materiala iz obdobja zadnjih petih let, ki ga je razvijal predvsem v sodelovanju s plesalcem in koreografom Igorjem Sviderskim. Osnova tokratnega performansa še vedno temelji na gibalnem materialu, le da so tokratni odmevi ujeti v format televizijskega šova 20. stoletja, ki ga podajata dve »zemeljski« gibalki (Katjuša Kovačič, Sabina Schwenner), dva »zračna« akrobata-gibalca (Anže Kreč, Urška Štrukelj) in povezovalka zraka in zemlje Sarah Al Saleh.

Performans Odmevi v tem kontekstu ohranja osnovno obliko performativnega plesnega videa, ki komunicira z množico družbenih (zgodovinskih, socialnih, filozofskih) in formatskih (video, luč, gib, zvok) kontekstov, ki jih sočasno vzpostavlja, premešča, razporeja in urejuje, s čimer po eni strani zabrisuje, po drugi pa arbitrarno vzpostavlja in preizprašuje meje med umetniškim in družbenim diskurzom. Odmevi tako – kot intermedijski dramski performans & gibalni televizijski šov – preizkušajo pretočnost različnih žanrskih oblik, ob čemer v temelju rešetajo kategorijo »prednostnega tematiziranja sodobnega sveta« in človeka, ujetega v »multiplicirano kategorijo realnosti« prostora in časa, v katerem živi - oziroma se preživlja.

Andreja Kopač


Ljubezen hočeš,
ti nehvaležni stekli pes.


Zgodovina ni tvoja,
prilastiti jo hočeš
.

Tat,
ropar in ubijalec - ustvarjen si,
da gledaš,
čutiš,
vohaš - od daleč,
pes.
 
Premiera:
Četrtek, 12. november 2009 ob 20.00

Ponovitev:
Petek, 13. november 2009 ob 20.00
Sreda, 19. maj 2009 ob 20.00

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Slomškova 18, Ljubljana

Kolofon:

Avtor in režija: Neven Korda
Dramaturgija: Andreja Kopač
Igra: Katjuša Kovačič, Sabina Schwenner, Anže Kreč, Urška Štrukelj, Sarah Al Saleh
Scenografija:
Tomaž Furlan
Svetovalec za gib: Igor Sviderski
Svetovalka za govor: Maja Cerar
Oblikovanje luči: Miran Šušteršič
Oblikovanje zvoka: Brane Zorman
Oblikovanje videa: Boštjan Čadež
Kostumografija: Urška Recer
Maska: Tina Lasič Andrejevič
Grafično oblikovanje: Lijana Veličković
Pomoč pri izvedbi videa: Jure Sajovic


Izvršna producentka: Marcela Okretič

Produkcija:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana 2009


Soprodukcija:
Zavod Bunker, Zavod Zank


Zahvale: Brane Ždralo, Elektro Ljubljana, Intakt, Janez Štamberger, Kreatorij DIC, KUD Mreža – Galerija Alkatraz, Marko Kovačič, Moderna galerija, Plezalni klub Stena, Prešernovo gledališče Kranj, Vlado Repnik, Zavod Maska, Zavod SCCA-Ljubljana, VPK - Video Produkcija Kregar, Galerija ŠKUC.

V Odmevih so uporabljeni avdiovizualni materiali iz performansov Pisma iz sedanjosti, DVA in YYY, pri katerih so sodelovali Aldo Ivančič, Aljoša Rot, Borut Kumprsčak, Boštjan Gombač, Damjana Grašič, Igor Sviderski, Irena Tomažin, Luka Prinčič, Maruša Oblak Gejmajer, Renata Vidič, Rosana Hribar, Sebastjan Starič, Slavko Glamočanin in Živa Rogelj, ter pesem Ortega, v kino greš iz plošče Retinal Circus.

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Oddelek za kulturo


Kontakt:
Marcela Okretič
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana