DVA
Plesno medijska igra


Avtor: Neven Korda


Grad Kodeljevo, torek 28. junija 2005 ob 22. uri

Photo: Miha Fras


DVA je celovečerna predstava plesnega in raziskovalnega gledališča, ki kaže stanja resničnosti v večnivojski gledališki stvarnosti:

- igralska izvedba v konkretnem prostoru,
- istočasna transmisija na zvočnike in ekrane,
- računalniška manipulacija s pretočnimi podatki in
- manipulacija s časom.

Tudi v igri DVA, kot v prejšnji gledališki predstavi Beri me za naprej (2002) in v plesnem performansu Pisma iz sedanjosti (2004), temelji resničnost medijsko manipulirane stvarnosti na zares doživeti in vrhunsko izpeljani igri pred občinstvom. To so totalne predstave gibanja, prostora, svetlobe, barve, zvokov. Predstave v katerih nosilci pomenov lahko prosto zamenjujejo svoja mesta. To je revno gledališče. Sodobno revno gledališče. Brez mistifikacij, ali bolj natančno, z drugačnimi mistifikacijami. Ogledal ni, so samo ekrani.

Ne pozabi na željo. Mož in žena. Mati in nekdo. Oče in hči. Slovanski oče in njegova hči ... zdaj sta spet tukaj, tik preden zgineta s površja dogodkovnega. In spet zdaj, in spet tukaj. Razmišljata o igralstvu, o igri. O vživljanju. O uživanju. Stik. Dveh teles. Tesni stik. Vztrajanje v negibnosti. To vztrajanje je umeščeno v pretočno medijsko okolje. Skupaj ustvarjata večjo sliko, ki pulzira v interakciji negibnega in migotajočega. Sta konkretna človeka umeščena v svoj medijski in časovni odsev. Njun gib je konkreten. Je samostojen užitek in tudi objekt pri ustvarjanju spektakla.

Pri izdelavi spektakla sta se stalni skupini manipulatorjev zvoka in slike (Borut Kumperščak, Slavko Glamočanin in Aljoša Rot) tokrat pridružila Luka Prinčič, glasbeni programer in Luka Dekleva, fotograf in vizualni umetnik. Oblikovalec luči je Miran Šuštaršič, direktor kamer pa Matjaž Mrak. Podobo scene in plesalcev sta kreirali Irena Mrhar in Meta Bizjan (OFF).


DVA
Plesno medijska igra

Avtor: Neven Korda
Koreografija in ples: Igor Sviderski in Rosana Hribar
Oblikovanje prostora, kostumov in maske: One Fiction Factory (Irena Mrhar in Meta Bizjan)
Oblikovanje luči: Miran Šuštaršič
Direktor kamer: Matjaž Mrak
Zvočne slike: Luka princic in Aljoša Rot
Video manipulacija: Borut Kumperščak, Slavko Glamočanin in Luka Dekleva

Dodatki:
Gregor Lorenci, objekt Lumina
Borut Savski, črne škatle
Brane Ždralo, video distribucija
Samo Ljubešič

  Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Producentka:
Marcela Okretič
Koprodukcija: ZSKZ, SCCA-Ljubljana, Zavod K6/4, Zavod Zank

Projekt sta podprla:
Ministrstvo za Kulturo RS in Mestna občina Ljubljana