Aram Bartholl
GO!GO!GO!

Samostojna razstava


Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

6. – 22. marec 2013

Odprtje razstave in predstavitev umetnika: sreda, 6. marec 2013, ob 19. uri
   
 
 
Aksioma | Projektni prostor z veseljem napoveduje Go!Go!Go!, prvi samostojni ljubljanski nastop v Berlinu delujočega umetnika Arama Bartholla. Naslov projekta nas opozarja na procesualno, sodelovalno in odprto naravo Barthollovega dela, ki pogosto obsega procese, ki se razvijejo v daljšem časovnem obdobju, toda skozi mnoge različne objave in z veliko hitrostjo. Bartholl je privzel strategijo »objavljaj hitro, objavljaj pogosto« - strategijo odprte kode in hekerske skupnosti, ki jo F.A.T. Lab - sodelovalna platforma, katere del je tudi Bartholl - spretno uporablja »z rap glasbo«. To mu omogoča, da ostaja v koraku s časom in da se ukvarja s projekti, ki združujejo komentar trenutka in globlji razmislek o svetovnih problemih.

To se zgodi v Dust, projektu, ki tvori jedro tokratne razstave. S tem dolgoročnim projektom želi ustvarjalec ustvariti repliko zemljevida ene najpogosteje igranih računalniških iger na svetu, in to v naravni velikosti: »de_dust« je najbolj priljubljen zemljevid razvpite prvoosebne strelske igre Protiudarec (Counter Strike). Replika bo izdelana v obliki stalne betonske »zgradbe«, s katero bo ta zemljevid postal dostopen kot velika javna skulptura. Projekt, ki je leta 2011 prejel finančno podporo programa Rhizome Commissions za razvoj prve faze, je sedaj v drugi fazi, ki vključuje izdelavo replik delov zemljevida v naravni velikosti na različnih krajih po vsem svetu - kar pomeni razpršitev oziroma širjenje projekta v obliki zemeljsko-umetniških intervencij, ki materializirajo dele virtualnega javnega prostora v stvarnem svetu.

V sodelovanju z Aksiomo bo Bartholl za razstavo v Ljubljani iz betona izdelal repliko treh na kup zloženih lesenih zabojev v naravni velikosti na neobjavljeni lokaciji blizu Postojne. Dokumentacija te intervencije bo na vpogled skupaj z načrti in modeli (v merilu 1:100) Dust. Modeli, strojno in ročno izdelani iz različnih materialov, bodo pomenili prvi korak v fizični kulturni dediščini dobe računalniških iger.

Osrednji projekt bodo spremljala druga nedavna dela, ki tematizirajo odnos med spletnim prostorom podatkov in vsakdanjim javnim življenjem. V kakšni obliki se svet podatkovnih omrežij kaže v našem vsakdanjem življenju? Kaj se iz kibernetskega prostora vrne v fizični prostor? Kako digitalne inovacije vplivajo na naša vsakdanja dejanja? Ta in še druga vprašanja zastavljajo dela, kot so: Odprti splet (Open Internet, 2012), javna intervencija in svetlobna inštalacija, v kateri so uporabljeni barvni napisi iz svetlečih diod (LED), ki ji pogosto uporabljajo v trgovinah, tu pa dobijo nov namen - prenašanje sporočila o svobodi in odprtosti; 15 sekund slave (15 Seconds of Fame, 2009), serija fotografij, v katerih umetnik z avtomobilom Googlovega uličnega pogleda (ki slika tudi njega) prečka berlinsko staro mesto jedro, pri čemer igrivo sprevrača razvneto javno razpravo o zasebnosti in nadzorovanju v spontano, radostno in pretirano afirmativno dejanje samorazkazovanja; video dokumentacija javne intervencije skupine F.A.T. Lab Kako zgraditi lažni avtomobil Googlovega uličnega pogleda (How to Build a Fake Google Street View Car, 2010), v kateri so izdelali lažni Googlov avtomobil in ga poslali na vožnjo po Berlinu med festivalom transmediale; in Prvoosebni strelec (First Person Shooter, 2006), razglednica, ki je hkrati tudi pribor za domačo izdelavo očal z ročico z orožjem, ki predstavljajo igralca v večini prvoosebnih strelskih iger.

In končno bo razstava v Aksiominem Projektnem prostoru tudi priložnost za namestitev nekaj »mrtvih zbiralnikov« (dead drops) v Ljubljani, kar bo prispevek k anonimnemu omrežju brez dostopa do svetovnega spleta, v katerem si vsi uporabniki v javnem prostoru delijo oziroma izmenjujejo datoteke; to omrežje je Bartholl ustanovil leta 2010, ko je v New Yorku namestil prvi mrtvi zbiralnik. Mrtvi zbiralnik je USB ključ, nameščen na javnem mestu (običajno na zidu), kamor lahko kdor koli odda podatke ali jih tam dobi. Vsakdo lahko namesti takšen zbiralnik. Od začetka projekta jih je bilo po vsem svetu nameščenih že več kot tisoč.

Go!Go!Go! v Projetnem prostoru Aksioma

Avtor: Aram Bartholl

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Strokovno besedilo: Domenico Quaranta
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.
Zahvale: Damijan Valenčič

KONTAKT
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

About the author
 

Aram Bartholl je član spletne umetniške skupine Free Art and Technology Lab - F.A.T. Lab. Spletna politika, gibanje »naredi sam« (DIY) in razvoj interneta na splošno imajo pomembno vlogo v njegovem delu. Poleg številnih predavanj, delavnic in performansov je Bartholl razstavljal tudi v Muzeju sodobne umetnosti (MoMA) v New Yorku, v newyorški galeriji Pace, v berlinskem muzeju [DAM] in v pariški galeriji xpo. Bartholl živi in dela v Berlinu.
 
 
Go!Go!Go! - predstavitev umetnika
 
 
 
Knjiga - available in the gallery for consultation
 

Aram Bartholl
The Speed Book
Perceptive and entertaining investigations of digital culture.

By: Aram Bartholl
Editors: Domenico Quaranta
Release Date: January 2012
Format: 21,6 x 28 cm
Features: 268 pages, full color, hardcover
Language: English
ISBN: 978-3-89955-393-2

[VEČ]

 
 
 
PRESS KIT