Stranska veja 1: Jubilej
Neven Korda


Introaktivni spektakel v okviru dogodka Paralelni svetovi
Metelkova mesto
Ponedeljek 10. september ob 23.30.


Photo: Miha Fras

V noči na 11. september (glej posebno izdajo M'Zina, september 1993) pred 14. leti je del članov Mreže za Metelkovo, ki je "mislil divje", sprovociral "preskok ograje" in zasedbo dela bivše vojašnice. Sam potek "prihoda" na Metelkovo je legendaren in vključuje malone vse simbolne točke alternativne kulture v Ljubljani takrat. Tisti petek zvečer, 10. septembra, je novica o porušenih stavbah znotraj ograje vojašnice šla v eter Radia Študent, ljudje so se iz Kuda France Prešeren napotili do Galerije Škuc, potem do K4 in naprej na Metelkovo. To je ta pot marša na Metelkovo.

Danes je Metelkova, znana tudi kot AKC Metelkova Mesto, duhovno tam, kjer pač je. Veliko razlogov za proslavljanje ni. Vendar je malodušnost in žalovanje tudi lahko razlog za zbiranje. In če je zbiranje, je lahko tudi spektakel. Ali spektakel, kot je takšne stvaritve imenoval Teater Gromki, ki je nekaj odločilnih let pomembno branil prostor avtonomije. Preden si je na tem polomil zobe. In polomili si jih bodo vsi, ki bodo šli v to smer. Introaktivni spektakel Jubilej uprizarja prav to smer, smer užitka.

Uprizoritev.
Jubilej bo obeležil in se poklonil vzdušju, ki je iniciralo legendarno akcijo. Besedilo je napisal Neven Korda. To so natrgani teksti jeze in malodušnosti. Besede družbene realnosti histeričnega podrejanja prostaškemu gospodarju, tudi zelo aktualne teme: dvomljiva vloga Metelkove ob in po rušenju Male šole; klicanje na pomoč državnih organov pri onemogočanju delovanja Jalle Jalle; vprašanje šanka, kot imanentno politično vprašanje; nenazadnje - kajenje - vprašanje, ki vse bolj postaja pogoj smisla vsega delovanja na Metelkovi. Vzemimo si pol ure časa in se ob Jubileju v zbranosti in notranji tišini spomnimo, ne tistega banalnega dogodka nekje tam v času, čeprav so dogajanja in spomini nanje pomembna stvar, temveč se spomnimo izhodišč drugačnega družbenega delovanja. Spomnimo se radosti življenja in forme vedno žive in vedno na novo nove umetniške govorice.

Interpreta zahtevne vloge voditelja spektakla zbiranja okrog praznovanja na način žalovanja, sta figuri iz ljubljanske alter umetniške scene Irena Tomažin in Boštjan Gombač.

Cirkus je ulična teatrska gverila. Pravzaprav bi brez Cirkusa, ki se vedno znova inkarnira pod raznimi imeni, težko rekli, da danes in tukaj sploh imamo gverilski ulični teater. Cirkus je povsod, v Ljubljani pa ima bazo tako na Metelkovi, kot v Rogu. Ta nepredvidljiva skupina si je za priložnost 14. obletnice zasedbe Metelkove nadela ime Cirkus Paralele.

V subverzivno umetnost usmerjen alter ego Luke Prinčiča Nova Viator bo ustvaril kozmično podlago, videz sevanja ozadja, na katerem mi ljudje projiciramo svoje tako zelo pomembne zgodbe.

Barbato Kanak je ozkemu krogu ljubiteljev lepega znani VJ Nevena Korde. Jubileju bo prispeval introaktivno vizualizacijo trajnejšega značaja.

Jubilej je introaktivni spektakel, kolektivno delo pod taktirko in odgovornostjo Nevena Korde.

Sodelujejo: Cirkus Paralele, Irena Tomažin, Boštjan Gombač, Barbato Kanak, Nova Viator.


  Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana