Casey Pugh et al.
STAR WARS UNCUT

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
20. – 29. avgust 2014
Odpiralni čas: TO-PE od 12. do 18. ure

Otvoritvena projekcija (124 min): sreda, 20. avgust 2014, ob 20. uri

Vstop brezplačen! Za otvoritveno projekcijo je potrebna predhodna rezervacija na e-mail: sonjagrdina[AT]gmail.com

 
 

"Emmy za obnovo galaksije" – New York Times

"Produkcija oboževalcev Star Wars Uncut, je najboljši viralni video vseh časov" – Vulture

"Star Wars Uncut: Svet je ustvaril novo različico klasike" – LA Times

Množicanje (crowdsourcing) se je v zadnjih nekaj letih izoblikovalo v enega od glavnih prispevkov digitalne revolucije k transformaciji dela v postindustrijski dobi. Čeprav je sporno, kadar se uporablja kot oblika sodobnega suženjstva, ima množicanje tudi ogromen potencial, kadar služi spodbujanju ljubiteljske ustvarjalnosti in porazdeljene udeležbe v umetniškem procesu.

To postane jasno, ko si ogledamo Star Wars Uncut (Vojna zvezd, brez montaže), projekt, ki ga je leta 2009 začel Casey Pugh in ki je leta 2010 prejel nagrado Primetime Emmy za izjemen ustvarjalni dosežek na področju fikcije v interaktivnih medijih.

Star Wars Uncut, ki jo opisujejo kot »največjo oboževalsko predelavo vseh časov«, je nora oboževalska predelava izvirnih filmov Vojna zvezd. Leta 2009 je Casey dobil navdih, da bi uporabil internet in vedno pripravljene kroge strastnih oboževalcev filma Vojna zvezd za predelavo klasičnega filma Star Wars IV: A New Hope (Vojna zvezd IV: Novo upanje, 1977). Izvirni film je razdelil na 480 prizorov, ki so trajali po petnajst sekund, ter povabil uporabnike interneta in oboževalcefilma naj si izberejo svoj prizor in v tridesetih dneh izdelajo predelavo. Sleherni prizor je bilo dovoljeno poustvariti na kakršen koli način: kot igrani prizor, z amatersko uprizoritvijo doma, s pomočjo animacijske tehnike stop motion, kot animacijo v knjigi (knjiga s serijo sličic oziroma flip book), s pomočjo akcijskih figuric, s tridimenzionalno animacijo, z animirano ASCII-umetnostjo itd. Ko je bilo oddanih vseh 480 prizorov, so prizore odklenili še enkrat, da je lahko sodelovalo še več ljudi. V tem procesu je sodelovalo več kot tisoč oboževalcev iz tristo držav po vsem svetu.

Ko je bil proces sodelovanja končan, so Casey Pugh in njegovi sodelavci – to so bili Aaron Valdez (video montaža), Bryan Pugh (oblikovanje in mešanje zvoka) in Jamie Wilkinson (video pripovedovalec) – začeli obdelovati predloženo gradivo in ga spremenili v celovečerni film, ki je premiero doživel na spletu januarja 2012. »Nemontirano« inačico je ustvaril računalniški program, ki ga je napisal Pugh; program avtomatično izbere tisto izvedbo slehernega prizora, ki ima najvišjo oceno uporabnikov, izbrane prizore pa nato povezuje sproti, zaradi česar se film v resničnem času lahko spreminja, kar je odvisno od ocen uporabnikov. Zaradi vsega tega Star Wars Uncut ni le primer dela oboževalske fikcije, ki se opira na množicanje, temveč kodno-režiran film, ki nastaja na spletu in ki ga je razpršeni omrežni svet sprejel z odprtimi rokami. In končno obstaja tudi Director's Cut (Režiserjeva inačica), popolnoma zmontiran film z originalnim zvočnim zapisom filma Vojna zvezd, ki bo na ogled v Projeknem prostoru Aksioma.

Poleg predelave znamenite četrte epizode je v postprodukciji predelava filma Star Wars V: The Empire Strikes Back (Vojna zvezd V: Imperij vrača udarec). Naslednja epizoda naj bi nastala leta 2014.

Film Star Wars Uncut se tematsko povezuje s prihajajočo razstavo in nizom dogodkov Eternal September (Večni september), ki jih Zavod Aksioma načrtuje v sodelovanju z Galerijo Škuc in kustosinjo Valentino Tanni. Eternal September namreč raziskuje odnos med ljubiteljsko kulturo in profesionalizmom v polju sodobne umetnosti, vznik nove participativne kulture ter viralnost in sodelovanje, ki zaznamujeta ta novi scenarij.


 
Produkcija dogodka:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Adriana Aleksić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


Casey Pugh
 
 

Casey Pugh je kreativni tehnolog in razvijalec, ki se posveča ustvarjanju interaktivnih spletnih doživetij. Je eden od avtorjev video predvajalnika Vimeo. Je tudi eden od ustanoviteljev VHX, distribucijske platforme, ki ustvarjalcem pomaga širiti, promovirati in tržiti njihove stvaritve.

 
PRESS KIT