Performansi


Robotcowboy
, Dan Wilcox alias danomatika (US)
torek, 1. junij 2010, ob 20. uri

Robotcowboy je glasbeni projekt, tako imenovani one-man cyborg band s posebej prirejeno strojno in programsko računalniško opremo, ki jo je možno obleči. Projekt je poskus združevanja rocka z algoritmičnimi skladateljskimi orodji, ki proizvajajo dinamičen živi nastop v realnem času. Kitara MIDI, kontrolna naprava, številne maske in sinhronizirane vizualizacije sestavljajo popolnoma novo novovalovsko izkušnjo. Nastop je izlet v postdigitalno obnovitev utelešenja in fizične instrumentalnosti z elektronskim glasbenim performansom.

Bivši član specialcev Space Ranger unit 7inchWave,

danomatika

alias

Dan Wilcox

, se je podal na samostojno pot v vesolje, z namero, da bi pel melodične elektro noise pesmi umirajočim astronavtom. Leta 2005 je odtaval v deželo Vikingov, ko je iskal plavolasa dekleta, minimalni kaotični elektro in višjo izobrazbo. Rezultat iskanja je bila kombinacija tehničnih znanj in glasbenega naboja – oblačilni računalniški glasbeni sistem Robotcowboy. Trenutno dela kot kreativni tehnik pri Ars Electronica Futurelab.
www.robotcowboy.com


robotcowboy
the benchmark consort
participatorni performans s prenosniki
, hans w. koch (DE)
četrtek, 3. junij 2010, ob 21. uri

the benchmark consort

je performans za neskončno število prenosnikov brez ozvočenja. Obsega skladbo

more&more

za orkester prenosnikov, ki ga sestavljajo prostovoljni udeleženci in solist, ki igra skladbo

bandoneonbook

na napravi titanium-PowerBook.

more&more

je skladba o napaki pri delovanju celo najhitrejših računalnikov. Pri okvari in napačnem delovanju aparatura proizvede zvok, ki ga ni mogoče zadržati z navadno programsko opremo. Vsak udeleženec ima na računalniku naložen enak program, ki postopoma postaja preobremenjen, ker neprestano proizvaja nova okenca z naključno generirano pozicijo in barvo, ki predstavlja preprost FM sintesajzer. Po določenem času se računalnik začne sesuvati in proizvajati popačene zvoke, ustvarjanje okenc pa se začne zatikati. Del teh digitalnih okruškov v kompoziciji z naslovom

bandoneonbook

se pojavlja kot samostojna skladba za titanium-PowerBook, ki ima vgrajen mikrofon in zvočnike. Feedback med obema nadziramo s filtrom, ki ga upravljamo s tipkovnico in z odkrivanjem in pokrivanjem zgornjega dela računalnika. Kompozicija se konča, ko vsi udeleženci namenoma sesujejo program in zvok počasi obnemi.

Člani občinstva so vabljeni, da sodelujejo pri kompoziciji s PC ali Mac prenosniki. Program za kompozicijo je narejen v samostojni aplikaciji Max/MSP.hans w. koch

poleg razvijanja performansov in odprtih modelov za različne, pogosto interdisciplinarne skupine sestavlja (zvočne) instalacije, ki včasih vključujejo računalniške in digitalne medije. Pri raziskovanju zvočnih in glasbenih struktur išče skrite vidike vsakodnevnih orodij, hišnih pripomočkov, starih računalnikov in tradicionalnih glasbenih inštrumentov. Premika meje in spodbija očitne samoumevnosti, da bi dospel do interakcije, ki ima lastno življenje in se na človeški faktor odziva na nepredvidljive načine, ne glede na to, ali dela z digitalnimi mediji ali uporablja računalnik kot glasbeni inštrument.
www.hans-w-koch.net


the benchmark consort
Cirkulacija 2
(SI)
petek, 4. junij 2010, ob 21. uri

Intermedijska iniciativa Cirkulacija 2 bo izvedla improvizirano multimedijsko intervencijo, ki je krajša oblika cirkulacijskega dogodka in je morda še najbolj podobna koncertu.

Cirkulacija 2 skozi umetniške forme razvija predvsem socialne oblike, ki naj bi bile v cirkulacijskem okolju bolj strukturirane, zato dajejo prednost racionalnemu pristopu. Sam dogodek je improvizacija oziroma sestavljanje izraznih modulov, ki poteka v realnem času. Sodelujoči posamezniki te module prinesejo na nastop po lastni izbiri. Nastopi konflikt med telesom in voljo. Ti dve raznorodni inerciji postavita meje in definirata polje dogodka. Ni verjetno, da bi te meje lahko prestopili in jasno predstavili bodisi pomen ali užitek, in točno to je eden od namenov Cirkulacije 2.

Cirkulacija 2

(SI) je umetniška iniciativa iz Ljubljane. Ime je dobila po dvorani bivše tovarne Rog, kjer trenutno zasedajo prostor. Samo ime lepo kaže na načela skupine, ki jih gradijo v svojem kolektivnem delu. To so načela nastajajoče produkcije v seriji projektov, kjer poskušajo predstaviti procesualno naravo umetniškega dela. Cirkulacija 2 se v glavnem ukvarja s tehnološkimi in medijskimi pristopi v umetnosti (radio, televizija, video, roboti, mehanika, naprave). Osrednji člani cirkulacije so:

Ksenja Čerče, Stefan Doepner, Milan Kristl, Boštjan Leskovšek

in

Borut Savski

.
www.3via.org/cirkulacija


Cirkulacija 2
Un-drum 2: Kitajska naveza
, Tarek Atoui (LB)
petek, 4. junij 2010, ob 22.00

Un-drum je serija fizično intenzivnih zvočnih performansov, ki so začeli nastajati na umetniškem bivanju v okviru bienala Sharjah 9 leta 2009. Predstavljajo kompleksno interakcijo med glasbeno kompozicijo, telesnim gibanjem, performansom in računalniškim in elektronskim inženiringom.
Kitajska naveza se spominja kulturnega preskoka na Kitajskem v času maoistične revolucije, ko so bile vse oblike glasbe, gledališča in umetnosti očiščene tradicionalnih in zahodnjaških vplivov. Zagovarjali so novo estetiko, ki bi povzdignila nov ljudski mit komunistične ideologije. Podobnim strategijam sledijo mnoga nacionalna in ljudska gibanja v današnjem arabskem svetu, ki ustvarjajo nove mite in sektaške ideologije. Zvočni material za performans je avtor vzel z demonstracij in sojenj glasbenim in umetniškim mojstrom, ki so jim sodili mladi člani komunistične partije. Neprestano konfliktno spodkopavanje med kompozicijskimi elementi in njihovo skalo prikazuje boleče in težke razmere v času spreminjanja kulture in družbe.

Producent: Sharjah Art Foundation.

Tarek Atoui

je elektroakustični glasbenik in skladatelj. Študiral je na Francoskem nacionalnem konservatoriju v Reimsu. Elektronsko glasbo in nove tehnologije uporablja kot močno orodje za izražanje družbenopolitičnih izjav v multidisciplinarnih intervencijah, na dogodkih, koncertih in delavnicah. Bil je umetniški sovodja festivala STEIM Studios (NL). Izdal je samostojni album pri založbi Staalplaat v okviru serije albumov z naslovom Mort Aux Vaches (NL/DE). Igral in nastopal je na številnih dogodkih in festivalih za sodobno umetnost, kot so na primer Today’s Art Festival (NL), Club Transmediale (DE) in New Museum (US).
www.tarekatoui.com


Un-drum 2: The Chinese Connection