Paolo Cirio
REALITYFLOWHACKED


Samostojna razstava

  Aksioma Projekni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

26. april - 20. maj, 2011

Otvoritev: April 26 on 19.00
Pogovor z umetnikom: April 26 ob 18.00


VSTOP PROST!

 
 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
Foto: Janez Janša


Novomedijski umetnik Paolo Cirio bo v Projektnem prostoru Aksioma predstavil zgodbe, intervencije in umetniške taktike, ki bodo razkrile fenomene iz družbene realnosti na samostojni pregledni razstavi z naslovom REALITYFLOWHACKED. Umetnik bo v razstavo vključil dela iz zadnjih dveh let: Face-to-Facebook (2010), P2P Credit Cards – Gift Finance (2010) in Open Society Structures (2009).

V delih uporablja informacijsko tehnologijo, v kateri se virtualni mediji prepletajo z realnim, ki so povezani v omrežja in temeljijo na sodelovanju uporabnikov.
Cirio prepoznava različne medijske kontekste in razkriva informacije kot izvorne elemente za svoje delo. Naprave, jeziki in tehnike za uporabo medijev za njega ne igrajo več bistvene vloge, ker je v medijskih mrežah umetnost režiranja in strukturiranja informacij postala veliko bolj pomembna.

Umetnik se v svojih delih ukvarja z vprašanjem, kako lahko organizacija in obdelava informacij spreminjata konstrukcijo in percepcijo kulturne, politične in ekonomske situacije. Informacije raziskuje kot surovo gradivo; kako jih sestaviti, da bi pokazal moč medijev in se ji zoperstavil. Cirio razkriva medijske strukture, da bi načrtoval boljšo realnost in zamajal hegemonijo korporacij.

Vsa dela na razstavi je zasnoval kot offline instalacije v mešanih medijih, ki prikazujejo zapleteno hekanje medijev. Zgodbe pripoveduje s predmeti, videi, slikami in ilustracijami, ki občinstvu posredujejo vsebine novomedijskih akcij in del.

Več o delih na razstavi spodaj

Razstavljena dela

  Face-to-Facebook je medijsko hekanje portala Facebook.com, z radikalno predelavo njegovih podatkov, ki je povzročila nove kontroverzne strukture. Kot pri prejšnjih Cirievih projektih Amazon-Noir (2006) in Google Will Eat Itself (2005), ki ju je izvedel skupaj z Alessandrom Ludovicom in Ubermorgen.com – deli smo predstavili avgusta 2010 na razstavi Trilogija EKMRZ v galeriji Vžigalica – je razvoj pametne programske opreme omogočil kritiko monopolistične uporabe podatkov najmogočnejših spletnih podjetij. Na razstavi bodo projekt predstavljali predmeti, ki konceptualno dokumentirajo potek akcij z diagrami hekerskih algoritmov.
[VEČ]

  Projekt P2P Credit Cards – Gift Finance ponuja alternativni ekonomski sistem z izdajo vizionarskih kreditnih kartic. Umetnik se z akcijo loteva perečih vprašanj o recesijskih in finančnih regulativah, zlasti v povezavi z virtualizacijo denarja, ki so jo povzročila elektronska plačila in spletno poslovanje. V projektu obravnava denar kot informacijsko entiteto, s katero je mogoče manipulirati, da bi na novo opredelil ekonomijo in enakomerno porazdelil bogastvo. Instalacija je sestavljena iz kreditnih kartic in diagrama, ki kaže, kako deluje sistem Gift Finance.
[VEČ]

  V delu Open Society Structures Paolo Cirio prikazuje analogijo med organizacijo družbe in načrtovanjem programske opreme. Za reševanje družbenih problemov uporablja paradigmo informacijskega procesiranja algoritmov. Izdelal je tri table iz pleksistekla z algoritmi taksonomij, strukturiranih za vzpostavitev utopične družbene ureditve.
[VEČ]
     
PAOLO CIRIO

Paolo Cirio je taktični medijski umetnik, ki živi v Londonu in deluje mednarodno. Heka in manipulira medije z uporabo videov, kodiranja, spletnih strani, družabnih medijev, tiskanih medijev, intervencij v javnih prostorih, likov, ki jih igrajo igralci, s sodelovanjem občinstva in natančnimi raziskavami, da bi oblikoval poučne zgodbe in kontroverzne provokacije glede perečih družbenih vprašanj. V svojih radikalnih in kontroverznih umetniških delih uporablja moč informacij pri intervencijah v korporativne in državne sisteme.
Bil je član kolektiva [epidemiC] (zasnova virusa Biennale.py, 49. beneški bienale, slovenski paviljon). Sodeloval je s številnimi ključnimi protagonisti spletne in ulične umetnosti kot so Bruce Sterling, Ubermorgen.com, RTMark in Alessandro Ludovico.

Za svoje delo je prejel nagrado Transmediale (2008), nagrado Stuttgarter Filmwinter (2007), nagrado Media Award šole St. Gilgen (2006), Comission Rhizome (2005) in častno omembo na Festivalu Ars Electronica (2005).

[VEČ]


Credits:

Paolo Cirio
Realityhackflow


Avtor: Paolo Cirio

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostmi: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo
Sponsor: Datacenter d.o.o.

Zahvale: Alessandro Ludovico, Geoff Cox, MGLC Ljubljana


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 
BROŠURA
 

Bruce Sterling

Sculpting the Flow of Reality
[ENG / SLO]

Aksioma brochure #09
Ljubljana 2011


DRUGE BROŠURE

ARTIST STATEMENT
 
About the Social Algorithms of the REALITYFLOWHACKED exhibition

[.pdf]
 
INTERVJU
 
Paolo Cirio
WHEN STEALING BECOMES ART

Tekst: Tatiana Bazzichelli

[ENG]