OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks]

 
 

Vrijeme za uzbunu: Daniel Premec
Oni žive (u potrazi za nultim tekstom): Maja Pelević in Milan Marković
Fontane, fantomi: Ronald Panza in Mili Sefić
Vitić_pleše: Bacači sjenki
Tačno u podne: Zli bubnjari
Beseda je orožje, vzemi jo iz ust: Simona Hamer, Simona Semenič, Zalka Grabnar Kogoj
Sidomos ne gusht: Ervin Hatibi  
mikro)B(eograd:: Saša Markovič Mikrob
Transmit Walk: Irena Pivka, Brane ZormanZvočne zemljevide ustvarja devet izbranih (umetniških/aktivističnih) del, ki temeljijo na slušni percepciji. Ustvarjalci so iz svojih del izluščili zvok, primaren za delo, in ga postavili na zemljevid izbranih lokacij, ki so pogojene z nastankom dela. Izbrana dela povezuje kritična percepcija družbeno-političnega dogajanja, ustvarjena na podlagi zvočne intervencije v javni prostor.

Razstavni format vključuje dela ustvarjalcev z Balkana, ki jih povezuje sorodna, a prekinjena polpretekla zgodovina, ki prav danes bolj kot kadarkoli prej vzpostavlja ponovno bližino. Umetnost se izkaže, kot pokažejo umetniki, za nevralgično točko v sistemu, saj vselej znova prevprašuje svojo lastno zgodovino in vzpostavlja odnos do sedanjosti, ki jo kritično reflektira.

Zemljevidi OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks] so ustvarjeni na osnovi aplikacije radio aporee. Obiskovalcu je omogočeno več načinov percepcije: a) fizična izkušnja sprehodov / artistwalks po označenih poteh, ki jih tvorijo umetniška dela v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostarju in Durresu; b) virtualni sprehod po zemljevidu, postavljenem v galeriji in na spletu; c) kombinacija fizične in virtualne izkušnje.

Zvok in poslušanje se kot podstat vključenih del raztezata od kontekstualnih posnetkov zvočne krajine, prek primarnih, reduciranih zvočnih zapisov, ki so uniformirani in delujejo kot znak, do premeščene poezije ter razsekane in preusmerjene narativne pripovedi.

Skozi razstavni projekt se predeluje moč usmerjene slušne izkušnje. Zanimivo je pogledati, kako ta vpliva na percepcijo določenega prostora. Obiskovalec projekta OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks] postane poslušalec prostora, ki vključuje odzive dogajanj mesta. Z umestitvijo del na fizično lokacijo, z naborom mest, lokacij in arhitekturnih objektov, ki jim ustvarjalci podelijo glas, spregovori zgodba prostora. Mapiranje prostora prek poslušanja usmeri pozornost ne samo na arhitekturo mesta, temveč tudi na moč njene vzpostavitve. Ta ni naključna, temveč je temeljno mesto nadaljnjega delegiranja in usmerjanja prebivalstva. Izbrane lokacije, na katerih se dela razprostirajo, niso nevtralne, vanje se vpisuje odziv političnih in družbenih transformacij.

Nastali zemljevid tudi prevprašuje, ali lahko in situ dela vzpostavijo mrežo prostorskih povezav, ki s pomočjo interaktivnih zvočnih zemljevidov utrdijo, dopolnijo ali celo transformirajo percepcijo in izkušnjo danega prostora.Kolofon

OdzivNa mesto [Response Sound Maps/Walks] in radioCona:FIELD nastajata znotraj projekta radioCona: TRANS_Locative
Predelave del,  uvrščenih na zvočni zemljevid OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks] so nastale na pobudo Irene Pivke in Braneta Zormana; selekcija OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks]: Irena Pivka, Jasmina Založnik, Bernarda Cesar, Mela Žuljevič, Manja Ristič; selekcija za radioCona FIELD: Brane Zorman

Spletna stran: Slavko Glamočanin
Napovedovalci: Katja Kosi, Jelena Ličanin, Mario Kapelj
Prevod in lektura: Melita Silič
Angleška lektura: Eric Dean Scott

Produkcija CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti
Peričeva 7, SI  - Ljubljana, kontakt: cona@cona.si  http://www.cona.si   http://www.cona.si/radio

Partnerji projekta: Sintoment Zagreb, NO FM Beograd, Abart Mostar
Partner za razstavo radioCona: TRANS_Locative: Aksioma
Partner za radioCona: FIELD: RTV Slo oddajniki in zveze
Partner projekta Oni žive (u potrazi za nultim tekstom): Maska

Projekt in projektne enote radioCona: TRANS_Locative podpirajo: Allianz Kulturstiftung, MOL oddelek za kulturo in MIZKŠ.
 

Razstava:
OdzivNa mesto [Response Sound Maps/Walks]
6. – 15. november 2012
Zvočni zemljevidi OdzivNa mesto [Response Sound Maps/Walks] so ustvarjeni na osnovi aplikacije Radio Aporee. Obiskovalcu je omogočeno več načinov percepcije: a) fizična izkušnja sprehodov / artistwalks po označenih poteh, ki jih tvorijo umetniška dela v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostarju in Durresu; b) virtualni sprehod po zemljevidu, postavljenem v galeriji in na spletu; c) kombinacija fizične in virtualne izkušnje.
OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks]

FM in spletno oddajanje
radioCona:FIELD
7. – 15. november 2012, (dnevno 11:55 – 21:00), radioCona FM 88.8MHz http://www.radiocona.si/

AIR/EAR, mednarodna razstava posnetkov zvočnih krajin, Ruben Marino Tolosa (Argentina)
Montreal Sound Map, internaktivna zvočna mapa Montreala, Max Stein in Julian Stein
radio aporee stream, Udo Noll (Berlin, Nemčija)
Response Sound Maps/Walks: izbrani artistwalk
radio aporee ::: Maribor Maps

Otvoritev razstave in predstavitev projekta:
Torek, 6. november, 20:00, Aksioma | Projektni prostor, Ljubljana

Artistwalks
Od torka, 6. novembra 
Zagreb (HR), Beograd (SR), Mostar, Sarajevo (BIH), Durres (AL), Ljubljana (SI)
stalna postavitev radioCona: OdzivNa mesta [Response Sound Maps/Walks], z uporabo aplikacije za android mobilni telefon http://aporee.org/mfm/

Predavanje (Udo Noll, radio aporee)
Sreda, 7. november, 18:00, Aksioma / Projektni prostor, Ljubljana

Javna zvočna intervencija
Sobota, 10. november, 11:55, Prešernov trg, Ljubljana
Vreme za uzbunu - Daniel Premec

 
 
PRESS KIT