Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
predstavlja:

Marko Batista
PARALELNE DIGITALNE STRUKTURE
 
Eksperimentalni intermedijski performans

Ponedeljek, 29. marec 2010 ob 20.00
Galerija Škuc
Stari trg 21, 1000 Ljubljana, Slovenia


O projektu:
Intermedijski performans se s pomočjo sodobnih tehnologij osredotoča na zvočne modulacije in vizualne strukture, ki preko heterogenih okolij in subvertiranja sočasnih prenosov podatkov s spletnih digitalnih video komunikacijskih sistemov vstopajo v polje umetniške intervencije. Avtor z različnimi programskimi rešitvami posega v kreativni proces in oblikuje digitalno manipulirane teksture, projicirane na treh vizualnih zaslonih. Skupaj z zvočnim spektrom, internetno povezavo, računalniškimi komponentami ter manjšimi kontrolnimi objekti se tako oblikuje aktivna infrastruktura za živo manipuliranje s prispelimi digitalnimi paketi in paralelnimi signali, pomembnimi za ustvarjanje zvočno-vizualne kompozicije.

Celoten performans presega klasične metode ustvarjanja audio-vizualnih kompozicij ter se eksperimentalno loteva iskanja novih izraznih sredstev v polju umetnosti in tehnologije. Proces prenosa v intermedijski strukturi lahko opišemo z distančnimi premiki kodiranih paketnih signalov na časovni premici in relevantnimi statističnimi variacijami, ki pa v podatkovnih kanalih izgubijo določene informacije. Prav na tem mestu avtor inovativno posega v kode tehnologije, saj z dodatnimi sredstvi izrablja manjkajoče ali nepopolne člene, jih generira, spaja ter distribuira v ločene kompozicijske elemente.


Parallel Digital Structures v Kino Šiška. Foto: Miha Fras

O avtorju:
Marko Batista je v Ljubljani diplomiran akademski slikar, ki je magistriral na University of the Arts London / Central Saint Martins v Londonu (2006-2007). Je so-ustanovitelj multimedijske skupine KLON:ART:RESISTANCE. Z AV performansi in video deli se je udeležil preko štirideset festivalov in skupinskih razstav, kot so 10. Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana v Sarajevu; razstava »95-05« v Moderni galeriji Ljubljana; Center za sodobne umetnosti v Glasgowu; festival Izolenta 07 v St. Petersburgu; 10. Istanbul Bienale, Turčija; Media Art Friesland Festival 2007 na Nizozemskem; Visual Deflection festival, London; BIX-Facade Kunsthaus Graz. Imel je samostojno razstavo v Londonu-Empire Gallery, lani se je udeležil prestižnega festivala Ars Electronica ter z razstavo otvoril bienale na Dunaju.


Kolofon:
Zasnova in izvedba: Marko Batista
Sodelavci: M341
Izvršna producentka: Marcela Okretič

Produkcija in organizacija:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Koprodukcija:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Kontakt:
Marcela Okretič
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


prejšnji performansi:

November 14, 2009 at 7.30 pm
MFRU - International Computer Art Festival
Maribor, Slovenia

November 19, 2009 at 8 pm
Molekula - SIZ gallery
Rijeka, Croatia

November 21, 2009 at 8 pm
Multimedia Center Pina
Koper, Slovenia

September 20, 2009 at 9.30 pm
Kino Šiška Centre for Urban Culture
Ljubljana, Slovenia

August 3, 2009
Festival cellsbutton #3
Yogyakarta International Media Art Festival
Yogyakarta, Indonesia

June 18, 2009 at 8:30 pm
Galerija KAPSULA
Ljubljana, Slovenia