Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in CUK Kino Šiška, Ljubljana
predstavljata:

Neven Korda
KDO vzdržuje sistem
Performans

CUK Kino Šiška (prizorišče Komuna)
Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

15. april 2013, ob 20. uri

   

 

Performans Izpovedi nekega videasta s katerim je Neven Korda odprl video ambient serije KDOxx, izhaja iz navidez preprostega vprašanja Kaj je video?, ki si ga je umetnik zastavil pred dobrim desetletjem. Nanj odgovarja jedrnato: „Video je svetloba, ki se skozi medij pretvori nazaj v svetlobo.“ A v tem primeru medij ni le kamera ali nosilec video slike z vnaprej posnetim materialom, temveč je medij obiskovalčevo telo, arhiv tega medija pa je spomin, ker podoba ne obstaja, preden jo ne shranimo. Kordo ne zanima le uporaba lastnega video materiala, temveč video kot ritual in dogodek.

Neven Korda v KDO vzdržuje sistem raziskuje percepcijo ob vstopu v video prostor. Ukvarja se z antropologijo video podobe, pa tudi z arheologijo video podobe, v kolikor je vsako medijsko projekcijo že mogoče razumeti kot arhiv spominov. Pri njemu je očitna fascinacija z videom kot poetičnim, tudi fantastičnim medijem. Umetniku je iskanje lepega ključni moment. To je neki presežni moment. Iskanje lepega je nekakšna obrambna črta. Poročanje o stanju bivanja. Prav tehnologija je pomemben pogoj razmišljanja o vsebini. Prav tehnika omogoča multiplicirano in večkrat ojačano posredovanje v procesu prenosa mentalne podobe v video podobo. Video, torej živa manipulacija zvoka in slike, tem performansom omogoča okolje izjavljanja.

Umetnik obravnava prostor kot družbeno politično areno, ki jo prenese na video ne le, da bi pokazal feedback in neskončno zanko javnega delovanja, temveč da bi dal prostor specifični estetiki video medija, ki je kot identiteta sodobnega posameznika vključena v generativne procese stalnega ponavljanja in reinterpretacije obstoječih izjav.

Video nastop KDO vdržuje sistem z mnoštvom preobrazb provocira, simulira, dekonstruira in parodira sodobno identiteto, ki ima na videz neomejeno število izbir, a dejansko predvideva točno določene načine obnašanja, zato se motnje in napake v tem uniformnem sistemu kažejo ne le kot estetske, temveč tudi kot politične izjave. Obiskovalec, ki je soočen z živo video zrcalno podobo je začuden kot v zrcalni fazi, ko je prvič konstituiral svojo subjektivnost. Spozna tudi, da lahko s prostorom manipulira, a ne povsem, ker nekateri elementi instalacije ostajajo zvesti svojemu ritmu, podvajanju, feedbacku in drugim elektronskim učinkom. S prostorsko potopitvijo v video ambient postane gledalec dela prostora, začne vsrkavati svetlobo in kamere začnejo vsrkavati svetlobo telesa.

Neven Korda je videast, režiser in večmedijski umetnik. Ukvarja se z vprašanjem kaj je bistvo videa kot umetniškega izraza in videa kot medija. Govori o tako imenovanem čistem videu. Video je začel uporabljati v začetku osemdesetih v gledališki skupini FV 112/15 in nadaljeval v poznejših skupinah FV Video, Borghesia, ZANK. Delal je tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator projektov in tv oddaj. Na prelomu tisočletja se je obrnil k raziskovanju, prakticiranju, beleženju čiste video umetnosti. http://www.korda-art.si/

„V prvi vrsti se (Korda) posveča raziskovanju možnosti rab videojezika: manipuliranju zvoka in slike v realnem času, konstruiranju analognih prostorskih videoinstalacij, ustvarjanju plesnih in gledaliških predstav in performativnih akcij. Kljub deklarativno eksperimentalnemu oziroma formalističnemu pristopu se na vsebinskih ravneh njegovih del običajno skrivajo trdna kritična in angažirana sporočila“ (Colner 2012).

„Video pri Kordi postane včasih implantat, včasih pa bistveni sestavni vizualni del performativne vsebine. … meja, ki jo prestopi iz dokumentarnega ali primarnega umetniškega izraza v razvejeno sodobno umetniško prakso, postane povsem upravičena, ko smo z njo zares soočeni. Morda je tudi to ena od lastnosti del Nevena Korde, da je gledalec z njegovo kompleksno prakso zares soočen.“ (Antončič 2013)
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013

Soprodukcija:
CUK Kino Šiška

Umetniški vodja:
Janez Janša
Izvršna producentka:
Marcela Okretič
Odnosi z javnostjo:
Mojca Zupanič
Tehnični vodja:
Valter Udovičić
Asistentka:
Sonja Grdina

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


PRESS RELEASE
 
 
 
POVEZANI PROJEKTI

PISMA IZ SEDANJOSTI

DVA

YYY

STRANSKA VEJA

GOSPOD NAHTINGAL

ODMEVI

GENERATOR STRANSKIH VEJ (GSV)


KDOxx