Heath Bunting
URAD ZA IDENTITETO / (Identity Bureau)

The Status Project

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

7. - 24. februar 2012

Predavanje in odprtje razstave:
7. februar 2012, ob 18. uri

Vstop prost!

 

 
 

Heath Bunting - eden od vodilnih zgodnjih umetnikov na spletu, bo odprl Urad za identiteto, ki bo namenjen prodaji po meri izdelanih fizičnih oseb. Urad spodkopava ustaljene načine plezanja po družbeni lestvici in ponuja nadomestni sistem za hegemonijo ene, edine in "uradne" identite, ki jo določa država. Bunting je urad ustanovil na podlagi britanske odločbe, ki določa, da je legalno posedovati več identitet. Urad tako prodaja nove, uradne in legalne identitete, ki si jo navadni ljudje lahko privoščijo po podobnem postopku kot pridobivajo pike v supermarketih. Identiteta vsebuje bolj in manj oprijemljiva dokazila kot so telefonska številka, uradna pisma, računi, izkaznica za knjižnico in seveda prisotnost na spletu, v kateri oseba že prejme mrežo ljudi, organizacij in institucij, s katerimi je povezana. Nova identiteta omogoča tudi bančni račun in osnovno zdravstveno varstvo.

Na razstavi bodo na ogled številni zemljevidi, ki prikazujejo odnose med družbenimi položaji. Umetnik je raziskal vplive administrativnih sistemov na mobilnost in kvaliteto bivanja posameznikov. Po Buntingovem mnenju je identiteta konstrukt. Glede na družbeni razred ima lahko človeško bitje eno ali več fizičnih identitet in lahko nadzoruje eno ali več pravnih oseb (korporacij). Ljudje, ki pripadajo nižjim razredom imajo le eno zelo omejeno fizično osebo in so brez nadzora nad pravno osebo. Ljudje, ki sodijo v srednji razred, imajo eno fizično osebo in včasih nadzorujejo eno pravno osebo. Ljudje v višjem razredu pa si lahko privoščijo več fizičnih oseb in nadzirajo številne pravne osebe.

Urad za identiteto je del Projekta za položaj (The Status Project), ki ga je umetnik razvijal med leti 2004 in 2008. Ukvarja se s konstrukcijo naših "uradnih identitet", ki temeljijo na bazah podatkov, te pa vplivajo na naše možnosti gibanja v družbenem prostoru, na spletu, v zasebnem in političnem življenju.

Ob odprtju razstave bo imel umetnik predavanje o razstavi in preteklih projektih.


Heath Bunting je sodobni britanski umetnik, rojen leta 1966. Deluje v Bristolu. Je ustanovitelj spletišča irational.org, v devetdesetih letih pa se je uveljavil kot eden izmed ustanoviteljev skupine net.art, ki je za svoje umetniške projekte uporabljala spletno okolje. Buntingovo delo temelji na odprtih sistemih in spreminjanjanju komunikacijskih tehnologij in družbenih sistemov. Pogosto raziskuje nestabilnost meja, tako v fizičnem prostoru kot na svetovnem spletu. Leta 1997 je bilo njegovo spletno delo Vodič po Londonu (Visitors' Guide to London) del razstave Documenta X v Kasslu. Bunting deluje tudi kot spletni aktivist. Postavil je nadomestno spletišče Evropski laboratorij za omrežne trke (European Lab for Network Collision / CERN) in skrbi za vrsto piratskih radijskih postaj v Londonu.Produkcija dogodka: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Asistentka: Sonja Grdina


Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo

Sponzor: Datacenter d.o.o.

Zahvala: Muzej novejše zgodovine, Ljubljana

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

 
 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
 
 
TEKST
 
Heath Bunting: Identity Bureau. Against Residual Self-Image
by Ida Hišenfelder