Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana predstavlja:

Neven Korda
GOSPOD NAHTINGAL
trikrat solo, performans
 

Photo: Miha Fras

PTL- Plesni teater Ljubljana
Prijateljeva ulica 2, Ljubljana


Premiera: Petek, 27. junij 2008 ob 21.00
Ponovitev: Sobota, 28. junij 2008 ob 21.00


Gospod Nahtingal prinaša atmosfero liričnosti utopičnega nesmisla užitka/ žrtve in tragičnosti utopičnega nesmisla nujnosti/ žrtve. Ustvarja transemotivno polje občutka življenja zamejeno s hrepenenjem in brutalnostjo bivanja. Lepota teh dajanj izhaja neposredno iz fizične situacije gledališkega časa. Velike melanholične širine, kratki preboji heroizma in patetike. Močni biti – kot na plesiščih.

Gospod Nahtingal je performanska uprizoritev pogoste literalne predloge na temo realne žrtve v zgrešenem svetu, ali pač zgrešene žrtve v realnem svetu. To sta možni izbiri Gospoda Nahtingala, ki na prehodu stoletij išče tistega, o katerem poje in pripoveduje zvezdam. Je nezaposlen, v prostem času pa je volonterski raznašalec pic. Njegov svet je video studio. Njegova publika predvsem kamere in mikrofoni. Njegovo okolje projecirani objekti, izmikajoče se podobe, ukazovalna zvočnost. Njim mora odigrati svojo umetnost, njim je posvečen njegov trud. Občinstvo, priča dogodka, uživa ob njegovih bravurah.

Niz vsakodnevnih plesalskih/ performerskih opravil. Niz, ki pripelje v rutino. Rutina vodi v preciznost, ta pa s časom podira norme in ustvarja nove oblike. Lepota se v poteku performansa kaže kot kumulativni niz: konstrukcija normalnosti – dekonstrukcija drugačnosti – dekonstrukcija normalnosti in konstrukcija drugačnosti. Počasi se ustvarja niz metamorfoz, ki ostajajo v spominu in jih je možno enako medijsko manipulirati, kot v neposrednem trenutku prenašane dogodke. Nenehna metamorfoza, rast, brstenje oblik. Popki, popki, popki.

Performans je narejen v žanru medijskega gledališča, čeprav so Gospodu Nahtingalu vprašanja o videzu in mestu telesa-subjekta, samo še izrazno sredstvo izpraznjeno sholastične samorefleksije in uporabljeno le kot estetski učinek.


KOLOFON

Idejna zasnova, režija in video manipulacija:
Neven Korda
Koreografija in ples: Igor Sviderski
Avtor glasbe in zvočna manipulacija: Luka Prinčič
Luč: Danilo Pečar
Maskerka: ajetaMateja
Pomoč pri izvedbi: Jure SajovicProdukcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Koprodukcija: Zavod Zank, Zavod K6/4, Zavod SCCA-Ljubljana, KUD Pozitiv - DIC, PTL- Plesni teater Ljubljana

Projekt sta podprla: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Posebne zahvale: Borutu Kumperščaku, Slavku Glamočaninu, Janezu Štambergerju, MAC&PC
Kontakt:
Marcela Okretič
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Neubergerjeva 25, 1000 Ljubljana, Slovenjia
e-pošta: aksioma4[AT]siol[DOT]net
www.aksioma.org