Conny Blom
CELOTNI BEATLESI
Instalacija


Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

6. – 22. februar 2013

Odprtje razstave: sreda, 6. februar 2013, ob 19. uri
 
 

Vzporedno z vse ostrejšim preganjanjem izmenjevalcev datotek glasbena industrija glasno zahteva tudi strožje zakone o avtorski pravici s pretvezo, da gre za zaščito ustvarjalcev (glasbenikov, umetnikov, piscev). V resnici pa je očitno, da velike glasbene založbe ovirajo razvoj in ustvarjalnost zgolj zaradi zaščite lastnih interesov. Ob današnji zakonodaji se žanri, kot sta jazz in rock glasba, ne bi mogli razviti, saj to, kar je bilo od nekdaj sestavni del razvoja glasbe, namreč reference, sposojanje in parafraze, ni več mogoče brez denarne podpore glavnih igralcev v glasbeni industriji. Namesto vlaganja v dohajanje razvoja tehnologije se denar porablja za lobiranje in prepričevanje politikov in zakonodajalcev, da je potrebno sodno preganjati tako izmenjavo datotek kot tudi vse ustvarjalce, ki se spomnijo nekaj sposoditi, zato da bi ustvarili nekaj novega. Redki so v tem smislu srditeje ščiteni kot stara pop skupina iz Liverpoola, ki si je tudi sama veliko sposojala pri starih bluesovskih napevih. Seveda govorimo o Beatlesih in prav ta skupina je eden od razlogov, zakaj se dandanes avtorske pravice za posnetke podaljšujejo.

Z delom The Complete Beatles / Celotni Beatlesi umetnik Conny Blom simbolično izziva glasbeno industrijo, saj njegova 8-kanalna zvočna instalacija sestoji izključno iz glasbe, ki jo je posnela ta britanska skupina. Pravzaprav je v to delo vključena vsaka sekunda uradno izdanih posnetkov Beatlesov, toda nobene pesmi ni mogoče prepoznati. Vsi posnetki so zazankani in predvajani istočasno, tako da v vsakem trenutku nepretrganega zvoka slišimo vse studijske posnetke Beatlesov. Zvok se spreminja, ko hodimo po prostoru in se približujemo posameznim zvočnikom. Delni toni migetajo in vibrirajo. Produkcija pri zgodnjih in poznejših albumih se razlikuje in to je opazno, čeprav ni moč prepoznati niti note izvirne glasbe. Pri tem delu ne gre za semplanje – produkcija Beatlesov je predstavljena v celoti – toda ali res poslušamo Beatlese?
Celotni Beatlesi v Projetnem prostoru Aksioma

Avtor: Conny Blom

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Razstava je realizirana s podporo programa Iaspis, the Swedish Arts Grants Committee's International Programme for Visual Artists.Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.
Zahvale: Zavod Cona

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

 
O avtorju
 

Conny Blom je umetnik, ki trenutno živi in dela na Švedskem. Po izobrazbi je umetnostni zgodovinar, ki je magistriral iz likovne umetnosti. V svojih delih obravnava bistvene probleme sodobne družbe, življenjske razmere in pravice posameznika v odnosu do družbe in ekonomskih sil. V iskanju ravnovesja med poetičnim in subverzivnim uporablja tako materiale iz popularne kulture kot tudi klasična dela sodobne umetnosti za komentiranje, preizpraševanje in subvertiranje uveljavljenih hierarhij. Z osredotočanjem na tisto, kar je sicer spregledano, vmesno in nevideno, ter s preurejanjem tega v novo estetsko izkušnjo poskuša Blom ponuditi nov pogled in predstaviti še nepovedane zgodbe.
 
 
PRESS KIT