Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
predstavlja:

Rod Dickinson v sodelovanju s Stevom Rushtonom

Zaprti krog
Video instalacija

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
7. - 28.9.2011

Predavanje in odprtje razstave:
Sreda, 7. september 2011 ob 20. uri


   
 
PRESS RELEASE

Zaprti krog je nova video instalacija Roda Dickinsona v sodelovanju s Stevom Rushtonom. V skrbno skonstruiranem okolju tiskovne konference igralca simulirata objavo vladnega obvestila za medije.

Scenarij Zaprtega kroga je nastal v sodelovanju s piscem Stevom Rushtonom, sestavljajo pa ga izključno fragmenti izjav za medije in govorov iz obdobja po hladni vojni. Scenarij se osredotoča na to, kako številne vlade – na različnih kontinentih in na obeh straneh ideološkega razcepa – uporabljajo podobne izjave, da bi razglasile in vzdrževale krizna oziroma izredna stanja.

Gledalca h govoru pritegne gladka in prepričljiva izvedba igralcev, dokumentarni viri scenarija pa se hkrati prikazujejo na dveh predsedniških »trotl bobnih«, ki predvajata besedilo in razkrivata njegovo repetitivno, fragmentarno in modularno strukturo.

Politični govori in vladna obvestila za medije so že dolgo uveljavljena sredstva za obvladovanje kriz, izrednih razmer in konfliktov v demokratičnih družbah. Govor in obvestilo za medije – uporabljena bodisi kot mehanizem za propagiranje vladne politike bodisi kot sredstvo za dviganje nacionalne morale – sta preizkušeni in zanesljivi strategiji, s pomočjo katerih se uprizarja politika.

Že od začetka televizijske dobe so vladna obvestila za medije neločljivo povezana s televizijsko krožnostjo in mediji, ki delujejo v realnem času . Prav tako kot se kriza vedno dogaja v sedanjosti, aktualnost televizije kliče sedanjost v ospredje, s tem pa kroji politično in družbeno realnost.

Intermedijska instalacija Zaprti krog izhaja iz istoimenskega performansa, ki je bil avgusta 2010 predstavljen v produkciji zavoda Aksioma in zavoda Bunker v okviru Mednarodnega festivala Mladi levi.Rod Dickinson je vizualni umetnik in predavatelj na oddelku za medije in kulturologijo na University of West England v Bristolu. V svojih delih raziskuje ideje zaupanja in družbenega nadzora. S podrobno raziskavo trenutkov preteklosti in sedanjosti je ustvaril niz izjemno natančno na novo uprizorjenih dogodkov, ki predstavljajo tako mehanizme, ki omogočajo zaupanje, kot tudi družbene sisteme, ki so podlaga velikemu delu človeškega vedenja. Od njegovih minulih del naj omenimo poustvaritev zloglasnega družbeno-psihološkega poskusa Obedience to Authority Stanleyja Milgrama iz leta 1961 (The Milgram Re-enactment, 2002) in poustvaritev odziva medijev na bombni napad na greenwiški observatorij leta 1894 (Greenwich Degree Zero, 2006).

Steve Rushton je pisatelj in urednik, ki živi v Rotterdamu. Med drugim je objavil Experience, Memory, Re-enactment, 2005 (sourednik); The Milgram Re-enactment, 2003 (urednik). Piše eseje in zgodbe za umetniške publikacije in redno objavlja v reviji DotDotDot. Eden njegovih novejših projektov je After Neurath: Like Sailors on the Open Sea, Stroom, Hag, 2006–07. Je soustanovitelj raziskovalne skupine Signal: Noise, ki se ukvarja s prevlado konceptov o povratnih informacijah v sodobni kulturi.

Kolofon:

Closed Circuit
Koncept: Rod Dickinson v sodelovanju s Stevom Rushtonom
Nastopata: Albert Welling, William Neenan

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostmi: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Asistenta: Anže Grm, Sonja Grdina


Projekt so podprli Univerza Zahodne Anglije, Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo
Zahvale: Zavod K6/4 - Galerija Kapelica, Moderna galerija


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


 
BROŠURA

Steve Rushton

They Came to See Who Came

HTML | (English only)
 
 
Related events
Closed Circuit
(Who, What, Where, When, Why and How #2)

Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana Slomškova 18, Ljubljana

Sobota, 28. avgust 2010 ob 20. uri

v okviru Mednarodnega festivala Mladi levi
RE:akt!
reconstruction, re-enactment, re-reporting


EDITORS: Antonio Caronia, Janez Janša, Domenico Quaranta
TEXTS: Antonio Caronia, Domenico Quaranta, Jennifer Allen, Rod Dickinson, Jan Verwoert
LANGUAGE: English
RELEASE: March 2009
150 x 210 mm - 144 pages
ISBN: 978-88-903308-6-5
PUBLISHER: fpeditions

[MORE]


download book sample