Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, in Cirkulacija 2
predstavljata:

Cirkulacija 2
ORGANIZEM ZVOKA – ZVOK ORGANIZMA

Mini festival zvoka


Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

4., 5., 6. in 11. junij 2013 ob 20. uri

 
 
Izvajalci:

Cirkulacija 2 (Borut Savski, Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner), Konrad Gęca (Krakov/Poljska), Marcus Beuter (Bielefeld/Nemčija), Paula Pin (Barcelona/Španija), Seppo Gruendler (Graz/Avstrija), Chrs Galarreta (Peru).

Mini festival zvoka bo potekal v okviru velikega finala Platforme za totalno umetnost Cirkulacije 2, ki se bo odvijala v Projektnem prostoru Aksiome in na drugih lokacijah od 29. maja do 12. junija 2013.
 
 

Vse povabljene umetnike druži poglobljeno ukvarjanje s predmetom zvoka – to je dokaj filozofski pogled na zvok kot fenomen, ki nekje nastaja, drugje pa se predvaja – tam je potem lahko tudi umetniški material. Dvojnost naslova, Organizem zvoka in Zvok organizma, nakazuje poenotenje dveh načel – umetnega/narejenega in naravnega/biološkega/najdenega. Neka druga koordinata (ali morda celo ista) bi nato lahko opisala tudi razmik med zvokom/šumom/neglasbo/naravo in glasbo/dramaturgijo/urejenostjo/kulturo. V zadnjem času so v umetnosti zanimiva opazovanja bio-dinamik, v elektronski glasbi pa se že kar nekaj časa pojavljajo zanimivi programi/algoritmi, ki so prav tako dinamike. V obeh primerih so za nas zanimivi dogodki, ki imajo v sebi nekaj »živega« – nepredvidljivega. Ne gre več predvsem za muziciranje/dirigiranje, temveč za opazovanje spreminjanja in možnost lastne udeležbe v teh procesih – za spreminjanje.

Kot tretjo koordinato bi morda lahko videli funkcionalnost, ki nam jo nudijo stvari in njihovi zvoki. Morda lahko rečemo: vse stvari imajo zvoke in vsi zvoki imajo stvari. V okviru tovrstnega razmišljanja bi morda lahko rekli, da so zvoki, ki se združujejo v glasbo, zastopniki abstraktnih stvari, na primer ideologij in institucij, s čimer bi se verjetno vsi dokaj hitro strinjali. Morda je zanimiv pojem »čistega zvoka«: Kaj je čisti zvok, čista glasba? Je to nekaj, kar obstaja brez povezav s trdnejšo/tršo realnostjo. Kaj takšnega verjetno niti ne obstaja. V človeških očeh/ušesih je vse reprezentacija in vse metafora. Zvok slej ko prej dojemamo tako kot kateri koli drug umetniški medij – kot metaforično snov za opisovanje človeških razmerij, predmeta našega zanimanja.

Mini festival zvoka so konceptualno zastavili člani iniciative Cirkulacija 2, ki se skupaj in vsak zase že dolgo časa ukvarjajo z zvokom, ki ni ravno glasba. S svojimi sugestijami so k razponu prispevali tudi povabljeni kolegi iz tujine, ki so v preteklosti že sodelovali pri projektih Cirkulacije 2 ali pa so se s svojimi umetniškimi pristopi predstavili na enovečernih dogodkih v prostoru Cirkulacije 2 v nekdanji tovarni Rog.

Načela Cirkulacije 2 bodo veljala tudi tu. Udeleženci bodo v Ljubljani navzoči več dni in sodelovali bodo pri kolektivni platformi, ki precej utesnjen mini festival razširi iz serije koncertov v konceptualno celoto »platforme kot umetniškega dela«.

Produkcija Mini festivala zvoka:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKTI
Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

PROGRAM:
 

Torek, 4. junij 2013, ob 20. uri

Borut Savski (Ljubljana, Slovenija): Življenje vzorcev (iz serije Glasba je mrtva, Vol. 2)
»Avdio-vizualni performans temelji na vizualnem efektu, imenovanem moire. To so vzorci, ki nastajajo, ko dinamično kombiniramo dve ali več plasti razmeroma pravilnih črt. Zame je to simbolika, ki sugerira, da s prekrivanjem enostavnosti nastanejo kompleksnosti – celo ideja o rojstvu novega (življenja). In tudi zgodba, da se (trirazsežni) prostor rodi iz osnovnih (dvorazsežnih) ploskovnih sestavin. Vizualni učinek je osnova, zvočna dinamika pa nastane iz vizualne. Dodani so senzorji, ki vplivajo na sliko in zvok ter vse skupaj potisnejo v nekakšno nelinearno sosledje. Neke vrste kibernetski ›organizem zvoka‹.«

Več: http://www.3via.org/borut
http://www.3via.org/records

Konrad Gęca (Krakov, Poljska): Kompostnik
"Vedno sem bil zbiralec – leta sem zbiral zvoke, slike, videe in predmete, ne morem vreči stran niti smeti ne da bi dvakrat premislil ali česa morda ne bi potreboval v prihodnosti. Snemam zvoke in slike mojega okolja, zbiram jih brez kakšnega pravega razloga. (...) Nekatere stvari se tičejo določenih občutij ali misli, drugi bi morda lahko bile uporabne na kakšen drug način v prihodnosti." - odlomek s  http://www.soundsofeurope.eu/eblog/artist-in-focus-konrad-geca/

Kompostnik/kompostownik je pretok. Imenuje se lahko kompostnik, umetnost izbire, glasba za premore, itd. Pogosto lahko spreminja ime ali pomen. Od terenskih posnetkov do zvočnih kolažev in konkretne glasbe, eksperimentov z mešalko brez priključenih zvočnih virov, uporabe najdenih predmetov in video-projekcij se vsakokrat zgradi drugačna atmosfera – od poglobljenega slušnega doživetja do žive zvočne skulpture – dopolnjene z zvoki poslušalstva. Vedno pogojena s prostorom, ki naj vzpodbudi pogovor, izmenjavo misli in čustev, poudarjajoč trenutno pomembne kreativne teme. Najnovejše dejavnosti so zelo pod vplivom umetnika Andrzeja Pawlowskija in sociologa Zygmunta Baumana.

Več: http://konradgeca.dropr.comhttps://soundcloud.com/kompostownik

Sreda, 5. junij 2013, ob 20. uri

Stefan Doepner (Ljubljana, Slovenija / Bremen, Nemčija): Robotizirani instrumenti – »nadzor, mehanizem, napaka in posledica/popravek«
Popotovanje skozi zvok v matrici idej, sistematizacije in nereda. Improvizirana eksperimentalna zvočna prezentacija s hrastniBasom, maliOskarjem, taktirKitaro in digitalno zvočno obdelavo.

Več: http://www.f18institut.org

Paula Pin (Barcelona, Španija): Avtopoetski metaorganizem
“Rada bi ustvarila živ avtopoetski metaorganizem, ki lahko proizvaja energijo za človeško in rastlinsko zvočno protetiko. Organizem se nahaja znotraj nas in je tudi sestavljen iz nas, pa tudi iz strojev, rastlin in okolja. Ne moremo se ločiti. Zanima me, kako vse to zveni oziroma kako bi lahko naredili slišno ali vidno zamotano delovanje naše spolnosti, naše mreže življenja, naših ekologij. Ta performans je delo v nastajanju, ki mi omogoča, da vstopim v živahni utrip življenja in spet izstopim iz njega s še več dvomi in novimi vizijami.«

Vec: http://paulapin.com
http://biosensing.tumblr.com
http://transnoise.tumblr.com

Četrtek, 6. junij 2013, ob 20. uri

Boštjan Leskovšek (Ljubljana, Slovenija): Vedno enako na drugačni poti
»Moj zvočni set temelji na zankanju virov zvoka skozi digitalno analogna vezja. Njihova sestava omogoča interpretacije logičnih soočenj enakih signalov na drugačnih poteh. Sposobnost drugačnega je, paradoksalno, da postane različno, ko tako ob vhodu kakor tudi ob izhodu ne vsebuje nobenih informacij, a je polno možnosti. Ta potencial so drugačne poti, ki zanihajo v svoji različnosti šele skozi avtonomijo samozadostnosti. Zato je zvok kot tak stanje iskanja, ki se lahko le zgodi in nikoli ne ponovi.«

Več: http://users.volja.net/koline
http://www.3via.org/records

Marcus Beuter (Bielefeld, Nemčija): Sonus plexus fragmentarii
Solo nastop, ki temelji na uporabi zvočnih posnetkov z Beuterjevih potovanj in iz njegovega domačega okolja. Uporablja posnetke, zvočne efekte in ponovitve. Performans je improvizacija z naštetimi sredstvi. Avtorja zanimata odmik od kulture vsem znanih zvokov in proces sprejemanja novih zvokov v glasbeni material. Poslušalce želi odvrniti od analiziranja slišanega in jih usmeriti proti temu, da bo slišano dojemali kot glasbo.

Več: http://www.marcusbeuter.de/

 
PRESS KIT