Aksioma – Institute for Contemporary Art and Zavod Buker
present:

Bani Brusadin / The Influencers**
Komunikacijska gverila vnovič (Communication Guerrilla Revisited)


Predavanje


Aksioma | Projekni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

23. august 2012 ob 19. uri
 
Foto: Max Intrisano


Komunikacijska gverila sproža dvoumnost in zmedo v kolektivni domišljiji ter spodbuja radikalno rabo fikcije, ki napreza mehanizme ideologije in družbenega nadzora. Toda kaj se zgodi s subverzijo množične kulture, ko zadene ob mrežno družbo? Ali imajo prevaranti, junaki in škrati kakršno koli zvezo z družbenimi spremembami? Kako se praksa potegavščin razvija v dobi cinizma, prenasičenosti z informacijami in digitalnega nereda? Predavanje Komunikacijska gverila vnovič, ki so ga navdihnile desetletne izkušnje z barcelonskim festivalom The Influencers, je odprt pogovor na podlagi podob in resničnih zgodb (če verjamete ali ne), ki jih predstavlja Bani Brusadin, raziskovalec, aktivist in ustanovitelj festivala The Influencers.»Kaj storiti, če v trgovino vstopi Reverend Billy?« To je vsebina internega dokumenta znane ameriške korporacije Starbucks, ki lastnikom franšiz pojasnjuje, kako se soočiti z nenapovedano situacijo. Vendar – počakajte – kdo za vraga je Reverend Billy? In kaj naj bi počel v lokalu drugega, kot kupoval?

Če ste se udeležili delavnice, pogledali »What Would Jesus Buy?« ali pa ste oboževalec Billyjevega Freakstorm videocasta, potem odgovor verjetno že poznate. Komunikacijska gverila vnovičnadaljuje s te točke: Prečastiti? V lokalu? In najpomembneje: kaj naj storim, če Billy hoče, da grem JAZ z njim v lokal?

Naredimo korak stran: komunikacijska gverila je le ena od mnogih vojaških metafor, s katerimi lahko opišemo nekonvencionalne načine prepletanja umetnosti in komunikacije, ki promovirajo družbene spremembe. Vojaške metafore niso nikakršno naključje: komunikacija pomeni konflikt, slike in besede se bojujejo z drugimi slikami in besedami, širijo odprtine v naši domišljiji ter nas učijo sanjati in nas silijo k nadaljnji akciji. Temu lahko rečete umetniške vragolije ali pa divja umetnost v nevarnih gozdovih, kjer nedokončane vedno-v-procesu-ustvarjanja forme fikcije srečujejo realnost družbenih vprašanj in pogosto tudi ostanke propagande in množičnega preusmerjanja pozornosti.

In nazaj na začetek: kaj naj storim, če Billy hoče, da grem z njim v lokal? Za to bomo potrebovali svoje lastno malo poročilo! V Komunikacijski gverili vnovič bo Bani Brusadin delil svoje izkušnje kot sodelujoči na mnogih podobnih akcijah in intervencijah. Za vas ima na zalogi nekaj vprašanj tipa »kaj-storiti-v-primeru«, vabi vas, da tudi vi pridete s svojimi!Produkcija: Aksioma -Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in zavod Bunker, Ljubljana, 2012

Soprodukcija: Gledališče Glej

Izvršna producenta: Samo Selimović, Marcela Okretič

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

** The Influencers

A festival of non conventional art, communication guerrilla, radical entertainment

 
All images courtesy The Influencers
 
PRESS KIT