Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s CUK Kino Šiška in KUD NUM
predstavlja:

Nina Jan in Urša Sekirnik
À LA CART PERFORMANCE WEBSHOP

Spletna trgovina À la Cart Performance Webshop se je na povezavi www.a-la-cart.com odprla 5. septembra. Ob praznovanju 5. obletnice Kina Šiška pa sta se umetnici prvič predstavljali s posebnim adutom svoje spletne trgovine - predstavo po naročilu.

Center urbane kulture Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Predstava po naročilu (20 min): petek, 19. september 2014, ob 19:30
 
 

À la Cart Performance Webshop je vsekakor nekonvencionalen projekt. Slovenski umetnici Nina Jan in Urša Sekirnik na tržišče postavljata pravo spletno trgovino, prek katere lahko naročite predstavo po lastni izbiri. Zveni kontroverzno? Morda! Zagotovo pa vsaj nekoliko revolucionarno.

Jan in Sekirnik sta septembra 2014 odprli spletno trgovino (od 5. septembra 2014 dostopno na www.a-la-cart.com), kjer lahko prek ustaljenih postopkov spletnega nakupovanja njuno delo priredite vašemu okusu in zahtevam ter tako naročite svojo različico predstave, ki jo avtorici nato izvedeta v živo.

Jan in Sekirnik perfekcionistično in do potankosti sledita postopkom spletnega nakupovanja in izrabljata principe agresivnega trženja in kostumizacije “izdelkov”, s katerim na prvi pogled skoraj prepričata, da si prizadevata za popolno komercializacijo svojega umetniškega dela. Presojo o komercializaciji svojega umetniškega dela avtorici prepuščata gledalcu tudi v enem izmed poglavij svoje predstave, ko navajata: »Sistemi kostumizacije so navadno vedno pripravljeni na način, ki kupca prepriča, da ima določeno moč, svobodo odločanja in možnost sodelovanja pri nastajanju produkta. Taki izdelki se prodajajo bolje, saj dajejo potrošniku občutek, da so njegove osebne želje, potrebe in zahteve pomembne in upoštevane. To je seveda res, a zgolj do določene mere. Vse pomembenjše odločitve vedno ostanejo v rokah korporacij, ki omenjene produkte proizvajajo. Kaj pa se zgodi v primeru, ko je umetnik ponudnik kostumiziranih izdelkov? Je avtonomija njegovega umetniškega dela ogrožena ali to pomeni, da zdaj on odloča o vseh pomembnih odločitvah? Da ima v tem primeru vedno nadzor nad svojim umetniškim delom, ki z možnostjo kostumizacije sledi sodobnim tržnim trendom, a vedno zgolj do meje, ki jo določi umetnik sam?« (Jan in Sekirnik 2014, Poglavje, ki odgovarja na vprašanja/A Chapter That Answers Questions)

Ne samo, da imata Jan in Sekirnik v projektu À la Cart Performance Webshop popoln nadzor nad svojim delom. S strukturnimi in vsebinskimi prvinami spletne trgovine vedno znova obračata pozornost na pogosto spregledano delo, ki se skriva za njunim umetniškim procesom. Umetnici svarita pred gledanjem na umetnost zgolj skozi perspektivo romantične umetniške evforije, ki je po njunem mnenju pogosto izgovor za stalno samo-izkoriščanje in minimalno oziroma nikakršno finančno kompenzacijo za opravljeno umetniško delo. Kot alternativo omenjeni perspektivi ponujata vpogled v okoliščine kreativnega procesa, to pa omogoča razumevanje investiranega dela, časa in predanosti ter izpostavlja pasti in ugodnosti prekernega življenskega stila.

Čeprav se Jan in Sekirnik vedno znova nanašata na konkretne primere iz lastnega življenja umetnika prekerca, je seveda jasno, da je možno njuno realnost prenesti v širši kontekst danes tako razširjenega sloja prekernih delavcev.

Podroben ogled projekta À la Cart Performance Webshop v slojih razkriva njegovo relevantnost. Ne samo, da predlaga nov kontroverzen način končnega oblikovanja, trženja in izvedbe del performativne umetnosti, ki se postavlja ob bok ustaljenim praksam trženja del uprizoritvene umetnosti, ampak želi med umetniki in sodobnimi potrošniki obenem širiti ozaveščenost o realnosti post-fordističnega življenskega sloga.


 

Ideja in izvedba: Nina Jan in Urša Sekirnik
Spletno oblikovanje: Maarten Janssen in Fabian Valkenberg (Janssen & Valkenberg)
Programiranje spletne trgovine: Quentin Drouet
Kamera in montaža: Momchil Alexiev

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014
Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič

Koprodukcija: KUD NUM in CUK Kino ŠiškaS podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Škofja Loka, Muelle3, Centre Cultural Albareda, NFTA, Turistična kmetija Žgajnar

Sponzor: Datacenter d.o.o.

Posebna zahvala: Toni Mlakar, Momchil Alexiev, Bram Loogman, Maarten Janssen, Sergio González Cuervo, Polona Reya, Etienne Van Hezewijk, Ida Jan, Žan Kalan, Jana and Matej Demšar, Marjan Sekirnik, Fabian Valkenberg, Kaja Teržan, Nina Djekić, Matevž Ftičar, Boštjan Jakopec, Kobe Geboers, Tomaž Furlan, Dragan Kalinović

Projekt je nastal v okviru U30 – iniciative za podporo mladih umetnikov.

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Nina Jan (1986) je konceptualna umetnica, performerka in režiserka, ki že več let deluje in ustvarja med Slovenijo, Nizozemsko in Španijo. Njeno delo večinoma obsega predstave, instalacije in internetne projekte konceptualne narave, ki se pogosto ukvarjajo z interaktivnim vključevanjem publike in s prespraševanjem samoumevnih elementov umetniških medijev, procesov in kreativne pozicije avtorja. V okviru razvoja projekta À la Cart Performance Webshop se je začela intenzivno ukvarjati z iskanjem alternativnih načinov trženja umetniških del in raziskovanjem vpliva post-fordističnega načina proizvodnje na realnosti umetniških življenj in praks. Istočasno v Amsterdamu vzpostavlja spletni muzej poslanih in neposlanih e-sporočil (Museum of (un)sent emails), ki z uporabo najrazličnejših strukturnih mehanizmov in kuratorskih pristopov postaja orodje institucionalne kritike, obenem pa gledalcu razkriva čudovite razsežnosti konkretnih primerov medsebojnih e-komunikacij. Nina je tudi so-ustanoviteljica KUD NUM.

Urša Sekirnik (1986) je med letoma 2004 in 2007 delovala kot so-ustanoviteljica in članica ARWE, skupine za eksperimentalni gib. Leta 2011 je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), že v času študija pa je leta 2010 postala so-ustanoviteljica KUD NUM s sedežem v Škofji Loki. V delu znotraj tega kolektiva se vse bolj osredotoča na performans in večmedijsko umetnost ter se ukvarja s koncepti kot so kostumizacija, post-fordizem in (iz)raba tržnih mehanizmov. Kot plesalka je sodelovala s kolektivom Col.lectif PoPs (Španija), Joano Serra Foraste (Španija), Phoebe Osborne (ZDA), Carolino Alejos (Španija) in Silvio Elgarrista (Španija).
 
PRESS KIT